Vypadá to jako malichernost. Trochu materialistická a povrchní záležitost. Nicméně odlišné názory na pořádek jsou jednou ze zásadních příčin partnerských konfliktů. Věty jako „půl dne jsem trávila tím, že jsem sbírala, co on odložil“ nebo „zjistil jsem, že nezvládá domácnost“ se pak mohou stát i argumenty v žádosti o rozvod. Jsme různí v tom, jak vnímáme prostředí okolo sebe a co jsme schopní a ochotní s ním udělat. Naše pořádkumilovnost je z části genetická, dále je dána rodinným prostředím, ve kterém jsme vyrůstali a momentálním duševním stavem.
Obecně se dá tvrdit, že ženy jsou pořádnější než muži, ale není to zdaleka pravidlem. Odborníci se neshodují v tom, zda je to dáno biologicky (žena je od přírody nastavena tak, že je pro ni důležitější prostředí, ve kterém žije), nebo jestli je to důsledek socializace (žena se za bordel víc stydí, protože ostatní očekávají, že má udržovat domácnost). Pravda asi bude někde v polovině.

Každopádně málokdo žije rád v nepořádku. Je to prostě zlozvyk a lidé, kteří neuklízejí, jsou z toho většinou sami nešťastní a uvědomují si, že v čistém a uspořádaném prostředí by se jim žilo lépe. Jen minimu lidí je binec opravdu úplně fuk – obvykle mají nějaký závažnější problém, který musí řešit, zdravotní potíže, podlehli drogám apod.

Typologie nepořádníků

Výtrusník

Kudy jde, zůstává za ním cestička z předmětů, které použil, nádobí, které ušpinil a papírů, které popsal. Když pak něco potřebuje, nikdy neví, kde to je (často se s výtkou v hlase ptá, jestli jste to neviděli). Prostě trousí. Vadí mu to a chce se trousení zbavit, ale nemůže si pomoc. Je pro něj příliš těžké.

Rada pro výtrusníka: Uvědomujete si problém a to je první podmínka úspěchu. Nalepte na zdi obrovské papíry, na které napíšete: 1. Vzít si věc 2. Použít věc 3. Uklidit věc zpět. Slibuji, že vám to změní život.

Rochňátko

Prostě se v tom rochní. Nemá citlivost pro nepořádek. Klidně hraje celý den počítačovou hru zavalen odpadky. Je to snad jediný typ nepořádníka, který je takhle spokojený.

Rada pro Rochňátko: Lidem prostě nepořádek vadí. Ukliďte si alespoň před návštěvou. Pokud žijete v partnerském vztahu s nepřítelem rochnění, dělejte malé kompromisy. Je to utrpení, ale pokud se nebudete snažit, bude si myslet, že jste prase. Pokud preferuje lidi, může vás i opustit.

Zasněný Zmatkař

Strašně moc chce vyhovět svému partnerovi/ partnerce a udržovat pořádek. Ale spíš mu/ jí složí báseň. Žije v jiném světě. Pravděpodobně je to spisovatel, umělec nebo prostě rád sní. Poznáte ho podle nepřítomného pohledu a samomluvy.

Rada pro Zasněného Zmatkaře: Vaše silné stránky jsou prostě někde jinde. Možná zabere, když uděláte na partnera/ partnerku psí oči a řeknete (můžete i ve verších), jak je milujete a vážíte si toho, že po vás uklízí. Naplánujte si, že každý večer před spaním uklidíte dvacet věcí. Byt bude vypadat alespoň o trochu lépe a počítání je činnost, která dovede udržet v realitě.

Pan Důležitý/ Paní Důležitá

Tak s tímto partnerem není lehké žít tak nějak celkově. Neustále o něco usiluje a má zarputilý výraz (asi jako když dítě tlačí na nočníku). Pravděpodobně je workoholik, příp. závislý na běhání nebo něčem podobně výkonovém, čemu se věnuje celé dny. Na otázku, jak může ve svém bordelu žít, pravděpodobně neodpoví. Nebude ani slyšet, že jste se ho na něco zeptali.

Rada pro Důležitce: Tu si nechám od cesty. Tento článek pravděpodobně nečte. Jak jsem mohla zapomenout, že NESTÍHÁ!!!

Lenoch

Vy opravdu nesnášíte nepořádek. Vadí vám a chcete s ním něco udělat. Ale z nějakého důvodu to prostě nejde. Nemůžete se zvednout z gaučíku.

Rada pro Lenochy: Buďte k sobě vlídní. Tak jste prostě líní, no a co. Za 20 minut intenzivního úklidu si slibte 20 minut čtení nebo díl seriálu. K úklidu si pouštějte svojí oblíbenou hudbu. Prostě se hýčkejte a postupujte po malých krocích.

Rady pro vztah Bordeláře s Prudičem

1) Proč uklízet?

Sepište si společné důvody, proč vám to vadí. Třeba se na něčem shodnete.

„Hrozně se vždycky stydíme, když přijde nečekaná návštěva.“

„Nikdy nic nemůžeme najít.“

„Smrdí nám to tu.“

Atd.

2) Úklidový den

Zvolte s partnerem/ partnerkou jeden úklidový den v týdnu. Jde o to, abyste udělali domácí práce (umytí koupelny, wc, vysávání, praním, žehlení…) Pořádně se zapotíte. Ale až to všechno zvládnete, dejte si ten den už volno a dělejte jen, co máte rádi. Zezačátku to zabere celou sobotu. Špína je zažraná a vy ještě nemáte dobré úklidové dovednosti. Pokud nežijete v obrovské rezidenci, brzy vám bude stačit odpoledne.

3) Snaha se cení

Milý Bordeláři, snažte se. Partner to ocení, i když nebudete dokonalí.

Milý Prudiči, važte si toho, že se Bordelář snaží. Dělá to především kvůli vám. Nechte si uštěpačné poznámky a nevychovávejte ho. Váš partner není zlobivé dítě a základem kvalitního vztahu je to, že ho vnímáte jako rovnocenného. Není také potřeba, aby se jediným tématem vašich hovorů stal nepořádek a uklízení. Bavte se o tom, co funguje.

4) Koutek pro každého

V bytě může mít Bordelář své místo, kde je chráněn před zásahy Prudiče. Ať si tam klidně shnije. A může to být i naopak. I Prudič má nárok na svou oázu čistoty.

5) Dohodněte se na podílu

Nemám moc ráda doporučení typu „ať dělá každý partner polovinu domácnosti“. Je to jako když se chce po někom, kdo kvůli obezitě sotva chodí, aby si dnes ráno zaběhl maraton. Je to prostě moc. Pokud jste vy ten pořádnější ve vztahu, musíte se smířit s tím, že jste na to odborník. Váš partner je pravděpodobně zase odborník na něco jiného, třeba se víc věnuje dětem, víc vydělává nebo skvěle vaří. Musíte začít pěkně postupně. Domluvte se na konkrétní domácí práci. Ze začátku stačí jedna až dvě. Je mnohem pravděpodobnější, že to Bordelář zvládne, než když bude Prudič pouze neustále neurčitě lamentovat.

Zuzana Zavadilová


Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *